W celu rozbudzenia w niektórych śmiałości i pewności siebie (a przypominam co grozi za brak pewności siebie), chciałbym tutaj wypisać moje wszystkie pomysły na raporty czy opowieści.
Mówiąc wszystkie, mam na myśli absolutnie wszystkie, które zostały jako tako przemyślane. Te, które mógłbym zrobić.
Może wspólnie jakiś pomysł wejdzie w wyższą fazę, zobaczymy. Aha, jeszcze dla uściślenia:
każdy z tych pomysłów po konsultacji ze mną może być mi zabrana i wykorzystana. Więc jeśli coś Wam się spodoba, chętnie Wam to odstąpię.
1. Zacznijmy może od opowieści. Chciałem rozwinąć opowieść rycerz, pokazując ją ze strony węża, stawiając wtedy jego w dobrym świecie, a resztę w złym, chciałbym tam też wyjaśnić znaczenie jego słów "zawiodłem się, inni mieli rację" itp.
2. Drugą opowieścią do rozruszania jest oczywiście 14-27, ale tutaj pomysłów jest dużo. Jako że wszystkie należą niejako do jednej kategorii, pozwolę sobie je tutaj wymienić:
- początek wojny i naloty Lutfwaffe zrzucające anomalne nanoboty działające jak szarańcza
- zamach na Hitlera, z tym problemem że Hitlerów okazuje się wielu.
- no i generalna historia anomalnej wojny oczami jakiegoś żołnierza
3. Trzeci pomysł nad którym prace już trwają to przygody i przypadki trzech przyjaciół studentów zajmujących się anomalną sztuką (anartystów). Szkic znajduje się na moim sandboxie, link jest na samym dole. Generalnie opowieści będą głównie humorystyczne, lekkie i przyjemne, nie planuję robić tam nic wielkiego. Lekko czytane, lekko pisane z dużą dawką humoru.
4. Przejdźmy może do raportów. Stary mój pomysł to "polepszator", mianowicie anomalia polepszająca przedmioty. Ta, nie wiele więcej tutaj, i prawdopodobnie zbyt podobna do 914, więc chodźmy dalej.
5. Roczny u pomysł, który czeka cierpliwie na realizację. Duże i inteligentne pająki, które hodują ludzi tak, jak my hodujemy świnie czy kury. I tak jak dla nas przysmakiem jest młody kurczaczek, i jak je tuczymy i szprycujemy chemią by były większe, tak one robią z nami. Ciekawy miał być element, gdzie ludziom to odpowiada ("mamy wszystko czego chcemy, piękne życie bez stresu czy smutku, jedyną ceną jest szybka i bezbolesna śmierć").
6. Pamiętacie pewnie sennego reality bendera? Więc dla zebrania wszystkiego w kupę wymieniam go i tutaj. Człowiek który podczas snu manipuluje rzeczywistością. Dużo problemów technicznych do rozwiązania.
7. Następny work in progres to anomalny tytoń, który wywołuje zapominanie funkcji rzeczy, o których się mówi. Chciałem zrobić to jako broń Arcyksięstwa, ale można i bez tego się obyć. Nie za bardzo podobne to tej szklanki whisky?
8. Obecnie najaktywniejszy raport to wybuchające domy, zapraszam również do sandboxa. Chciałem go powiązać z moim niefortunnym GOI Wspaniałości Mieszkaniowe.
9. Przypomniałem sobie o opowieści, gdzie poznajemy rekruta Fundacji. Chciałbym tam pokazać swój radykalny pogląd, gdzie personel D to wykwalifikowani pracownicy, środki amnezyjne nie działają do końca tak, jak powinny, a codzienne problemy to setka procedur.
10. Miałem pomysł na raport, w którym anomalią byłoby jakieś specjalne ułożenie ciała, które wywoływałoby coś tam. Tak, to by było na tyle w tym pomyśle, chodźmy dalej.
11. Seria opowiadań, gdzie grupa pracowników trafia do innego świata, gdzie spędza dużo (10 lat?) czasu, a wraca do właściwego po kilku minutach. Z tego powodu trzeba wykasować pamięć i zabrać od rodziny. Generalny sens opowieści ma być taki, ze jedyny pracownik, który przeżył, dostarczył materiał do badań, czyli w skrócie odwalił dobrą robotę, ma zostać za to ukarany zabraniem mu rodziny i znanego życia, i prawdopodobnie skazany na szybką śmierć w pierwszoliniowych oddziałach. Pomysł jest już zrobiony cały (tak, cały), ale w zeszycie. Czeka na przepisanie.
12.
Dobra, wystarczy. Kiedy odzyskam stare dane, ten temat tak otrzyma podwójną dawkę. Zapraszam do komentowania i zabierania mi pomysłów, chętnie poznam Wasz zdania!
Link do sandboxa