Po zakończeniu przesłuchania Doktor Paczewski złożył wniosek o przydzielenia pana █████ ██████████ do personelu klasy D. Wydział Zewnętrzny zatwierdził wniosek, aktualnie przesłuchiwany wyczekuje na przeniesienie do odpowiedniej kwatery.
Z daleka pachniało, że chcesz to zrobić (foreshadowing). Ale zupełnie nie widzę ku temu uzasadnienia, może poza okrucieństwem Fundacji. Również większy sens miałoby dla mnie, gdyby incydent o znalezieniu człowieka był przed przesłuchaniem tej właśnie osoby.
Pamiętam ten raport i pamiętam, jakie problemy wtedy widziałem: dzięki obecnemu opisaniu albo ich nie ma, albo nie są tak widoczne. Jednak czy podoba się mi całość raportu… nie wiem. Nie podoba mi się nawiązanie do nowego GOI, które nie brzmi dla mnie interesująco. Wiedząc, że to pełnoprawne GOI z obiektami, stylem itd po prostu oczekiwałbym czegoś lepszego, ciekawszego. Gdyby była to jedynie epizodyczna wzmianka, to mógłbym być skłonniejszy do zaakceptowania tego.
Dodatki właściwie nie wnoszą nic nowego i cały raport stracił parę gdzieś po opisie: czytałem bo czytałem, nie zyskując jednak żadnych nowych informacji ani nie dostrzegając nic nowego. Nie mogę też się oprzeć wrażeniu, że Szwagier & Szwagier to jedynie "inne WM sp.z.o.o", podobny schemat działania, mistyka działań i pozorna legalność i oficjalność. Nie twierdzę, że coś z czegoś ściąga, ale po prostu mam dokładnie te same odczucia wobec tych dwóch GOI: a gdybym chciał poczytać o quasilegalnej firmie sprzedającej anomalie, to sięgnąłbym właśnie po WM wiedząc, że tam zawsze zobaczę coś z jajem czy niestandardowego. Tutaj czułem się, jakby to wszystko było trochę na siłę, mimo że wątek dwóch niepołączonych anomalii zainteresował mnie (ale nie został ciekawie pociągnięty dla mnie).
Dlatego myślę, że głos neutralny będzie sprawiedliwy z mojej strony.
No i 4000 pln za łódkę (czterokrotność ceny jest podana w umowie) to trochę mało moim zdaniem, gdyż szybki google research pokazał mi ceny w zasięgu 2 500, 4 000 funtów/ euro.