Od ostatnich kilku miesięcy chodzi za mną pomysł który wydaje mi się idealny na dokument SCP.
Jest to mój pierwszy post na forum i nie wiem czego dokładnie się spodziewać, ale mam nadzieję że pomysł się spodoba.
Pomysł polega na ofertach sprzedaży na stronach jak Allegro, Amazon czy Ebay. Chodzi mi dokładniej o fenomen oferty jakiegokolwiek przedmiotu w nieregularnej cenie, np. słuchawki za pięć tysięcy złotych, telefon z wyższej półki za dwadzieścia, trzysta gram manganianu potasu za pięćset złotych, itd.
Po zakupieniu takiego przedmiotu pieniądze wysłane przez konto bankowe zostaną zwrócone, a samo zamówienie zostanie anulowane. Po okresie dwóch dni, pod adres umieszczony w zamówieniu zostanie dostarczona mała biała paczka owinięta szarą taśmą typu duct. Nie będzie ani napisu adresata, ani odbiorcy. W środku pudełka będzie znajdował się losowy przedmiot zupełnie niezwiązany z zamówieniem. Tak jest za każdym razem.
Wpadłem na to że fundacja zaciekawiona tym co może znajdować się w tych pudełkach i jakie są ograniczenia w stosunku do przedmiotów które się w nich znajdują. W pewnym momencie podczas testów, po otwarciu pudełka nagle wylewa się z niego woda. W pewnym momencie całe pomieszczenie testowe zostaje zalane. Okazuje się że chociaż sala została w pełni zalana, w środku dalej wznosi się ciśnienie, przez co fundacja jest zmuszona do zamontowania pomp które wylewają wodę to do najbliższego akwenu.
Po kilku tygodniach z praktycznie drugiej części świata docierają wiadomości od agentów stacjonujących w Kazachstanie na temat jeziora Aralskiego. Okazuje się że poziom wody obniżył się o całe cztery centymetry, a fundacja wypełniła już drugie sztuczne jezioro wodą z zalanej sali.
Próbki wody z jeziora Aralskiego a wody z sali są badane pod względem podobieństwa. Wyniki pokazują że obydwie próbki mają dokładnie taką samą ilość minerałów i soli.
Dwa miesiące po zalaniu sali zostaje wybudowany system rur które prowadzą do najbliższej rzeki i wylewają wodę prosto w strumień. Ilości wody wylewanej przez rurociąg jest adekwatna do ilości wody która znika z jeziora Aralskiego.
Na przestrzeni kilkunastu lat jezioro prawie kompletnie zanika.