1. Bardzo trudno będzie "zbierać anomalie", niestety w Minecraft nie ma domyślnie opcji, aby coś się pojawiało losowo, więc będzie trzeba coś wymyśleć. Widzę tutaj trzy rozwiązania:
a) Plugin w Javie działający mniej więcej tak: loop wywołujący event spawnowania obiektu (w sensie anomalii), który ma określoną szansę na wywołanie (np. 0.01%) raz na 20 ticków (1 sekunda w MC) na 1m2 (1 bloczek), dodatkowo można wzbogacić kod o jakiś broadcast wiadomości, np.: "SCP-XXX się pojawił na mapie!"
b) Odpowiednik tego co napisałem, ale w formie skryptu (na przykład w pluginie Skript), będzie to o wiele prostsze zadanie, ale zdecydowanie bardziej obciąży serwer (więcej RAMu będzie pożerać)
c) Najprostsza opcja: raz na kilka dni administracja będzie tworzyła event, w którym któraś ze stron będzie musiała wygrać konkurencję (np. walka o wejście do opuszczonego ośrodka, w którym znajduje się uśpiona anomalia czy cokolwiek) i przez to zdobędzie obiekt.
2. Podział na klasy może być całkiem ciekawy. Wyobraź sobie, dla przykładu, cztery klasy: naukowiec (np. jako jedyny potrafi gromadzić punkty dla swojej frakcji), lekarz (np. leczy żołnierzy podczas walki), żołnierz (np. najlepiej uzbrojona klasa, służy głównie do zdobywania anomalii) i np. inżynier, który jako jedyny może tworzyć przedmioty dla swojej drużyny. Zapewniłoby to fajną interakcję między graczami, którzy muszą współpracować z drużyną, aby coś osiągnąć.
3. Przydałaby się funkcja "dyrektora placówki", który miałby permisję do dodawania członków do danej drużyny, odciążyłoby to trochę administrację i dodało ponownie interakcję. Możesz pomyśleć: po co dodawać do drużyny? Pewne pluginy w trakcie wykonywania eventów będą musiały wiedzieć czy gracz należy do tej, czy do innej drużyny: np. w bazie Fundacji druga frakcja nie będzie mogła niszczyć bloków, a jedynie je wysadzać przez C4.
4. Dodałbym też misje, za które drużyna dostawałaby punkty, np. zetnij 1024 drewna lub wykop 4096 bruku, aby zrobić też z tego sandboxa, a nie jakieś kolejne SL, tylko że w wydaniu minecraftowym.
5. Trzeba znaleźć porządną grupę techników, którzy będą odwalać czarną robotę z dodawaniem nowych funkcji do serwera. Przydaliby się jeszcze ludzie od PR-u, aby opowiedzieć światu o serwerze.
6. Liczba SCP, którą oferuje SCP-Lockdown jest naprawdę mizerna, przydałoby się dodać coś od siebie. Mam pomysł np. na SCP-012, z if'em: kiedy celownik gracza jest na SCP-012, zostanie wykonane polecenie przeteleportowania gracza do tej anomalii i powolne odbieranie życia gracza (wydaje się to całkiem proste, nawet ja, który jestem z Javą prawie zielony, prawdopodobnie byłbym w stanie takie coś zakodować). Miło byłoby też dodać jakieś nasze rodzime obiekty.
7. Na sam koniec lista paru moich modyfikacji i pluginów, które przydadzą się na serwerze:
a) Flan's Mod - obecnie najlepsza, moim zdaniem, modyfikacja dodająca bronie. Ponadto można ją modować! Nic nie stoi przeszkodą, aby samemu dodać nowe bronie, a i cholernie łatwo można zmienić rozrzut, celność i obrażenie z broni (wystarczy wejść tylko w .jar, większość jest w plikach .txt, co nieziemsko ułatwia modyfikowanie)
b) Customs NPC - bardzo przydatne narzędzie do tworzenia NPC, które mogą z nami rozmawiać, dawać questy, sprzedawać i kupować, tańczyć bądź walczyć. Samemu można dodawać do środka modyfikacji tekstury naszych NPC, ale są dwie o wiele prostsze drogi: można po prostu wybrać urla do jakiegokolwiek skina i nasz NPC właśnie go odziedziczy, zaś druga opcja nie ogranicza nas do modeli zwykłego gracza, gdyż CNPC posiada opcję wzięcia modelu z innych zainstalowanych modyfikacji (przez to można zrobić dosłowną kopię, np. SCP-173, ale pod względem wizualnym, bo AI musimy już zrobić sami).
c) Essentials - bardzo przydatny plugin, dodaje mnóstwo wartościowych komend oraz jest de facto must-have'm na serwerze. Dodaje komendy /god, /workbench, /enderchest, etc.
d) PermissionsEx/GroupManager - pluginy do przypisania permisji. Dzięki nim zrobisz rangi, które będą miały konkretne permisje (w naszym przypadku poziomy upoważnienia), możesz dodać do tego suffixy i prefixy. Osobiście wolę GM, bardziej mi podchodzi niż PEX.
e) WorldEdit i WorldGuard - dodasz dzięki nim regiony, umożliwisz sobie bardzo szybkie budowanie, kopiowanie i wklejanie, etc. Też de facto must-have.
f) SecurityCraft - nieco zabugowany, ale poczciwy mod. Uzupełnia SCP-Lockdown. Dodaje on kamery, swoją wersję przejść z kartami upoważnień, panele, w których trzeba wpisać kod i wiele więcej.
g) Jakiś plugin na uporządkowanie czatu i dodanie do niego obsługi prefixów/suffixów.
h) Vault - też must-have
Jak na razie to chyba wszystko. Jeśli chcesz podjąć się tego trudnego zadania, będziesz musiał przygotować sensowną mapę, skonfigurować wszystko, dodać w razie potrzeby własne rozwiązania i być przygotowanym na mnóstwo błędów, które spotkasz po drodze. Oczywiście w niektórych rzeczach postaram ci się pomóc, ale nie będę mógł zrobić wszystkiego, gdyż oprócz tego mam jeszcze 7 innych zainteresowań oraz mnóstwo obowiązków, a dzień ma tylko 24h :P.
Nie zdziw się też, że za utrzymanie serwera będziesz musiał naprawdę dużo płacić, gdyż VPS'y oferujące serwery MC mody+pluginy są najdroższe i potrzebują przyzwoitej ilości RAMu.
Od razu też oznajmiam, że jak w przypadku konfiguracji mam jeszcze jakieś doświadczenie, tak Java to dla mnie już czarna magia, dotychczas moim najwybitniejszym osiągnięciem bez pomocy poradników było dodanie permisji do poszczególnych opcji w GUI oraz dodaniu szkła, które pojawiało się, gdy tej permisji się nie posiadało. W najbliższym czasie może nawet spróbuję zrobić właśnie SCP-012 w Javie i zobaczę jak wyjdzie.