Istnieje już taka polska opowieść podobna do twojego pomysłu, zresztą naprawdę dobra, możesz jej użyć jako inspirację:
Druga Szansa - autor: ZeroStrider
Oczywiście, mając na myśli inspirację, chodzi mi o ogólny zamysł, a nie napisaniem tej samej historii z podmienionymi imionami, nazwami, etc. (byłby to plagiat, a w Polskiej Filii ludzie są BARDZO na to wyczuleni).
Co do pomysłu: jest okej, oklepany już przez co najmniej 2 prace, ale w dobrym wykonaniu może wyjść coś dobrego. Nie podoba mi się natomiast fakt, że chyba (jak to wywnioskowałem z drugiego posta, jeśli się mylę, to mnie popraw) zamierzasz się odnieść do angielskich obiektów. W Fundacji istnieje takie coś jak "informowanie przedziałowe" - dostajesz tyle informacji, na ile ci potrzeba. Naukowiec pracujący w Angielskiej Filii dopóki nie dostanie dostępu do listy polskich obiektów, dopóty nie będzie miał do tego bardzo dobrego powodu. Nawet jeśli taki naukowiec wyruszy z arcyważną misją, to i tak nie dostanie dostępu do wszystkich informacji, nie mówiąc już o agencie.
Mam też wątpliwości, czy taka "kosmitka" w ogóle się kwalifikuje do bycia anomalią: fakt, że jest się z innej rzeczywistości nie oznacza, że posiada się umiejętności anormalne. Fundacja zdaje sobie z istnienia alternatywnych rzeczywistości i nawet z częścią z nich współpracuje: patrz SCP-4994 .
Na twoim miejscu najpewniej zrobiłbym z tego opowiadanie, ale z faktu, że takowe już istnieje i jest naprawdę dobre, to polecam ci zrobić rewizję swojego pomysłu. Pomyśl co zmienić, aby praca zdobyła charakter i przede wszystkim znajdź jakiś motyw przewodni, myśl którą zwieńczysz raport, bo opisanie różnić pomiędzy dwoma światami może nie wystarczyć.
A tak gwoli ścisłości: niemożliwe jest posiadanie prędkości szybszej niż prędkość światła w próżni, inaczej kolokwialnie "wszechświat by się załamał" (dokładniej nic nie miałoby sensu, można sobie wygooglować: "szczególna teoria względności"). Ewentualnie możesz napisać o jakimś eksperymencie, który gone wrong i w wyniku jego załamała się cała rzeczywistość, i w ten sposób przybysz z innej rzeczywistości przybył do naszej. Do szybkiego przemieszczania można by też wykorzystać tunele czasoprzestrzenne, ale to już twój wybór, w jaki sposób poprowadzisz fabułę.