Witam
Wpadłem na pomysł jednego SCP, który jednocześnie stanowiłby zagrożenie dla działania Fundacji samej w sobie przez wpływ memetyczny, jak i związany byłby z bóstwem. Byłby to gevurah-numen.
Jesteś pracownikiem Fundacji i zostajesz przydzielony do nowoodkrytego obiektu. Wchodzisz do znajdującej się na pustyni przechowalni. Jest to betonowy budynek otoczony stanowiskami ciężkiej broni maszynowej, a sama anomalia wygląda jak świetlista szczelina zawieszona w powietrzu.
Wygląda zwyczajnie, jak zwykły portal, wyrwa w czasoprzestrzeni, jakich widziałeś wiele. Masz za zadanie wejść do jej wnętrza o zbadać to co dzieje się po drugiej stronie.
Wchodzisz.
Wyobraź sobie urocze podmiejskie osiedle.
Na osiedlu jesteś świadkiem rozmowy mamy i chłopca którego mama żegna przed pójściem do szkoły. Świeci słonko, wszyscy szczęśliwi…
"- Pamiętaj synku, nie dokuczaj tej nowej dziewczynce! Co z tego że ma dużo mechanicznych części? I pamiętaj że masz się zakumplować z tymi chłopcami!
- Ale mamo! Jeden z nich to rekin i straszny kujon, a drugi ciągle nosi na głowie cylinder!
- I co z tego? Przecież dał ci prezent na powitanie! Tak ci przeszkadza że jest rybą?"
SCP-191 chodzący do szkoły? SCP-CN-925 i 985 też?
Potem w sąsiednim domu:
- Frank, wyprowadź proszę naszego psa!
I widzisz faceta idącego z łaskotkowym potworem na smyczy.
SCP-999 jako zwierzę domowe?
Zastanawiasz się gdzie trafiłeś…
"- Mamo, bardzo chcę tą zabawkę co ma Tomy!
- Nie ma mowy! Nie kupię ci robota od pana W! Derek dostał i co? I miotacz ognia spalił róże pani Jenkins!"
SCP-846 na sprzedaż? Wondertaiment dopiął swego?
Potem widzisz jak chmury na niebie się rozstępują i między nimi przepływa wieloryb, ale znika po paru sekundach. SCP-1608
W mieście trafiasz do czegoś co wygląda na biały kościół, tylko że na jego ołtarzu leżą kółka zębate, a kilka wielkich zastępuje krzyż. Kościół Zepsutego Boga zastąpił katolicki?
Następnie włączasz telewizor.
- Ratownicy proszą o niewchodzenie na plażę! Zakazuje się surfowania do odwołania! Fale znowu zamieniają się w szczęki żarłacza białego. A teraz informacja dla wyznawców Wielkiego Jelenia - święto Zstąpienia już za tydzień! Wyznawcy kierują się tłumnie do New Jersey.
- Z ostatniej chwili. Widmowe dzieci znowu dają o sobie znać w lesie w pobliżu Bostonu. Jak mówią mieszkańcy, są oni irytujący, rzucając kamieniami w biwakowiczów.
- W czwartej rozpocznie się nowa wystawa sztuki artystów z We are cool yet. Chcesz być sportretowany na żywym obrazie, przyjedź do Galerii Sztuki Nietypowej.
- Zoolodzy upominają zwłaszcza starsze osoby, iż nie wolno karmić biomechanicznych wiewiórek śrubkami, ponieważ zaczyna się ich okres rozrodczy!
- Rusza nowa akcja promocyjna z udziałem adventishark'ów, nie przegap najnowszych podwodnych promocji!
Po pewnym czasie orientujesz się, że w tym świecie Fundacja nie istnieje. Gdy dociera do Ciebie ta świadomość, słyszysz w głowie glos:
"W swoim świecie zamknęliście mnie w labiryncie i odprawiacie rytuał, by trzymać mnie w ryzach. Tutaj to nie przeszło, i zawładnąłem światem. Patrz, w jakiej harmonii żyją ludzie i wasze obiekty, które tak pieczołowicie chronicie."
Próbujesz polemizować z Jelenim Bogiem, że dzięki Fundacji zamknięto chociażby Lekarza Plagi, Rzeźbę, Kraina i Abla i Gada trudnego do zabicia.
"Tutaj po wyjściu na wolność i zabiciu wszystkich ludzi z Fundacji, w tym Rady O5, zaprzestały swej niszczycielskiej działalności. Powstrzymałem je wszystkie. Pomyśl, czy to nie dobry pomysł, żeby uwolnić wszystkie SCP?"
Patrzysz na spokojny świat, gdzie obiekty i podmioty SCP oraz ludzie żyją w spokoju i harmonii. Nie ma Fundacji. Może nie powinno być?
Wracasz na Ziemię. Wszyscy na których spojrzysz zaczynają podzielać twoje myśli. Jeleń dał ci moc uwolnienia więźniów z przechowalni.
Stałeś się zagrożeniem dla Fundacji samej w sobie.
Słyszysz krzyk.
Odwracasz się. Portal zniknął. Wiesz, że pojawi się w pobliżu innego ośrodka i zostanie ponownie zabezpieczony. A Jeleń zdobędzie nowych żołnierzy. Żołnierzy, którzy przekażą myśl o konieczności uwolnienia więźniów z przechowalni coraz wyżej i wyżej.
Co o tym sądzicie?