Hej!
Myślałem ostatnio nad według mnie ciekawym motywem, który można by było zastosować w treści teoretycznej opowieści. Jak już wspomniałem, według mnie jest to ciekawe, lecz uznałem że dobrze by było zaczerpnąć czyjeś opinii na ten temat.
Załóżmy że wokół naszego głównego bohatera panuje chaos, nikt nie ma nad nim kontroli - co oznacza, że tylko jego moralność go ogranicza, także jest świadomy tego że nie ma nic do stracenia poza swoim życiem. W opowieści umieszczonej w świecie Fundacji SCP, nadającym się zdarzeniem w którym panuje chaos jest przełamanie zabezpieczeń, a odpowiednim bohaterem do tej sytuacji, byłby członek personelu klasy D.
Oczywiście można to zrobić jako interaktywną opowieść, gdzie to my podejmujemy moralne decyzje głównego bohatera, lub też jako zwykłą opowieść która opowiada o… i tu już można wybrać. Przyjmując drugą koncepcje można opowiedzieć o tym, jak człowiek pod wpływem tego że nie ma nic do stracenia, uznaje że dobrze będzie się odpłacić Fundacji, skoro jego jedyną konsekwencją będzie śmierć, przez co życie mu zobojętniało. Można też opowiedzieć o walce o przetrwanie, wiedza o tym że nikt i nic nie ma pod kontrolą, która zdeterminowała aby przetrwać, oraz sprawiła że nasz bohater bardziej docenił życie.
Podobny motyw można znaleźć w grze Half-Life : Opposing Force, gdzie grając jako Adrian Shepard - Żołnierz USA, nie ważne co zrobimy będzie zgodne założeniami gry. Główny bohater tej gry też znajduję się w totalnym chaosie, oraz jest odosobniony od reszty wojska, będąc świadomy że nie ma nic do stracenia poza swoim życiem. Grając w tą grę można wykorzystać kluczowe postacie a potem je zabić, albo oszczędzić wszystkich nadal skupiając się na podstawowym celu - czyli przetrwaniu. Oba scenariusze są zgodne, pierwszy bo i tak nasza postać ma rozkaz strzelania do personelu placówki, druga ponieważ nikt nie ma kontroli nad tym czy Adrian wykonuje swoje rozkazy, ponieważ został sam, z dala od reszty.
Zachęcam jeszcze raz do przekazania swojej opinii a nawet krytyki na ten temat. Jeżeli wam się pomysł spodoba to napiszcie w jakiej formie najlepiej było by go przedstawić. Natomiast jeżeli będzie zainteresowany pomocą w realizacji pomysłu to zachęcam do kontaktu, po przez prywatne wiadomości wikidot albo dm-em na discordzie. (Mój discordowy tag Binary#6860)