Link do pracy: http://scpsandbox-pl.wikidot.com/zaloba321-obiekt1
Jak pisałem proszę o aprobatę. Jeżeli jest coś co przeskadza w jej otrzymaniu to proszę o napisanie co mogę poprawić.
Witaj!
Szczerze powiem, że nie będę w tym przypadku pisał szczegółowo. Mógłbym czepiać się poszczególnych elementów pracy, ale tego dłubania byłoby za dużo i byłoby ostatecznie mało sensowne, mając na uwadze to, że problemy tej pracy są widoczne już na poziomie samej koncepcji i jej realizacji. Zacznijmy może, bez zbędnego gadania.
Kwestie językowe. Czyli coś, co można poprawić w miarę szybko i na co trzeba, najzwyczajniej w świecie, uważać. Dużo jest błędów różnej maści od interpunkcyjnych, idąc przez składnię, na losowych wielkich literach i nieprawidłowej pisowni "nie" z częściami mowy kończąc. Kwestia zwykłej uważności, jeśli jakieś zdanie brzmi Ci dziwnie, to najprawdopodobniej jest niepoprawne i powinieneś szukać sposobów na zmienienie go. A do wszelkich pozostałych błędów polecam https://www.ortograf.pl/ . Tylko wrzucaj tam małe partie tekstu, pojedyncze akapity powinny być okej. Jak jest tam zbyt dużo, to źle działa.
Estetyka pracy i formatowanie. W tym zakresie jest jednocześnie dobrze i źle. Ogólnie rzecz biorąc praca wygląda dobrze i schludnie, największe problemy zaczynają się przy collapsach, gdzie po prostu upakowałeś je w jednym miejscu, co wygląda, mówiąc dosadnie, okropnie. Zrób klasyczne dodatki, będzie to wyglądało o wiele lepiej.
Oprócz tego masz tam kilka dziwnych rozwiązań, jak na przykład niepotrzebne zmiany kolorów tekstu, kompletnie niepotrzebne "uwagi", które bez potrzeby wykraczają poza format raportu, notatki pisane jak wielkie obwieszczenia, czy nietrzymający się formatu RAISA komunikat od RAISA. Po fajny kodzik na takowy komunikat polecam zajrzeć na ten raport.
Mieszanie w sekcjach. W Specjalnych Czynnościach Przechowawczych masz błędy sugerujące zignorowanie poradnika Jak napisać SCP (chociażby wymiary przechowalni, które nie są tam potrzebne), w Opisie masz elementy będące w istocie przedłużeniem Czynności Przechowawczych. Obu tym sekcjom brakuje też konkretnego porządku, po prostu rzucasz informacjami. Postaraj się wymyśleć jakiś konkretny układ, schemat, w którym będziesz podawał informacje czytelnikowi w opisie. Może to być "od ogółu do szczegółu", możesz przyjąć podejście wątkowe (czyli wprowadzasz coś i rozwijasz w obrębie akapitu). Będzie to znacznie lepsze. I unikaj dziwnych rozwiązań pod względem zapisu (np. to [+/-]).
Dialogi. Strasznie nienaturalne od samego początku, a im dalej w las, tym gorzej. Nie idź w przesadną emocjonalność i ekspresywność, nie próbuj robić śmiesznawych interakcji między postaciami, kiedy ton reszty pracy na to nie wskazuje (zasada decorum jest tu czymś, co warto wprowadzić, czyli o poważnych rzeczach w poważny sposób).
Fabuła. Praca próbuje być wszystkim i niczym jednocześnie. Kierujesz całego skipa na bycie konceptualnym połączeniem tego czegoś z SCP-5000 i SCP-682 zamkniętym w XVI-wiecznym poecie z pary wodnej. Jasne, możesz posługiwać się motywem wczesnego wykrycia "obrzydlistwa" w ludziach, ale daj temu coś od siebie. I unikaj bycia edgy, bo czasem można się tą pracą wręcz skaleczyć. Nie leć na sensację, tylko skup się na spójnej i organicznie wplecionej w pracę linii fabularnej. Jeśli nie ma potrzeby wysadzać placówki, nie wysadzaj jej. Jeśli jakiś wątek jest po to, by był fajny, to się go pozbądź lub zrób go tak, by pełnił w historii konkretną, jasną funkcję. Na razie dominuje "rule of cool", a to bardzo źle.
Zakończenie. Kompletnie nic nie wnosi do pracy, a długopis, którym zapisuje się swoje myśli na kartce (jeśli dobrze to rozumiem) to zwykły długopis. To zakończenie wprowadza tylko więcej chaosu. Albo spraw, by realnie współgrało z resztą historii, a nie odnosiło się do wspomnianego raz detalu w końcówce, albo z niego zrezygnuj.
Podsumowanie
Tyle ode mnie. Czytałeś poradnik, bo to coś więcej niż "x robi y", co szanuję, ale polecam sobie go przypomnieć. I poczytaj też trochę prac, zwłaszcza ze świeższych list (PL-200/299, PL-300/399), by przestudiować, jak wyglądają prawidłowo zrealizowane prace.
Przede wszystkim skup się na uporządkowaniu koncepcji i skonstruowaniu czegoś spójnego, a nie krzykliwie fajnego. Myślę, że jak to zrobisz, to będzie można nad tą pracą bardziej detalicznie przysiąść przy następnej krytyce.
W razie pytań, łap mnie tutaj, w wiadomości prywatnej lub na Discordzie. Chętnie odpowiem i pomogę.
Miłego wieczoru
Dobrze, napewno dziękuję za całą krytykę którą tutaj dostałem, lecz porzucam tą pracę na rzecz innej którą mam lepiej przemyślaną. Proszę nie próbować krytykować dalej tej pracy.