Jak wspomniałem w podsumowaniu nasza wiki to głównie strona pisarska (zdarza się, że ktoś zachwyci nas ciekawym rysunkiem), ale czemu ograniczać się tylko do suchego tekstu i zdjęcia? Pamiętajmy, że wiki to strona internetowa, a więc daje możliwość wrzucenia nagrania, video itp.
Mogą one urozmaicić raport i uczynić go jeszcze ciekawszym dla czytelnika. Po co ktoś ma czytać opis częstotliwości migania światła, skoro może je zobaczyć? Albo usłyszeć, posępny głos z wiadomości znalezionej przez Fundację, zamiast tylko o nim przeczytać?
Co prawda w sandboxie, w poradniku formatowania, jest informacja jakiego kodu użyć by wstawić dźwięk czy ruchomy obraz, ale to, jak dla mnie za mało, o czym świadczy fakt, że w raportach te elementy nie występują.
Dlatego uważam, że powinniśmy wesprzeć rozwój wiki w tym kierunku. Przede wszystkim umieścić wspomniany kod w poradniku dla nowicjuszy. Wskazać jakie strony najlepiej nadają się do hostingu (tak jak w przypadku zdjęć). Oprócz tego przydałyby się warunki do współpracy w tym kierunku takie jak dział na forum gdzie np. ktoś będzie mógł szukać chętnych do użyczenia głosu itp.
Rzecz jasna to wymaga większego ruchu na wiki niż obecnie dla sprawnego działania, ale jak dla mnie to tylko kwestia czasu i to niedługiego. A jeśli materiały będą trzymać poziom to z pewnością zwiększy zainteresowanie naszymi dziełami, co spowoduje kolejny wzrost ruchu i jeszcze bardziej usprawni cały mechanizm.
Cóż, to tyle z mojej strony. Co sądzicie o pomyśle? Czekam na opinie.