Witam
Wpadłem na prosty pomysł opisania thaumiela, a mianowicie:
1.
Witajcie, bracia! Oto my, pisząc te słowa w roku 2258, żywimy nadzieję, iż posyłając ku Wam przez czas nasze największe osiągnięcie pomożemy Wam w skuteczniejszym chronieniu świata i badaniu jego niezwykłości.
Z poważaniem, Rada 05, 21 sierpnia 2258, Ośrodek 104, Morze Spokoju
2. Początkowo obiekt wyglądał jak kostka Rubika 5x5
3. Po umieszczeniu i zamknięciu drzwi zniknął, wypełniając przechowalnię silnym światłem
4. Drzwi przechowalni miały na sobie numer 1.
5. Po otwarciu drzwi tester znalazł się w przechowalni innego SCP, numer zmieniał się po każdym razem, gdy otworzono przechowalnię.
6. Po wypadku z udziałem Kaina zakazano otwierania przechowalni.
7. Wejście do przechowalni pojawiało się w miejscu losowych drzwi w promieniu 50 metrów, więc nie dawało się uniknąć trafienia na przechowalnię z numerem - ten pojawiał się dopiero po wejściu kogoś do wewnątrz.
8. Po zabronieniu wchodzenia do jakichkolwiek przechowalni, toalet, kafeterii etc w promieniu 10 metrów anomalia ewoluowała. Możliwe stało się wniknięcie do jej wnętrza przez wszystko, co dosłownie lub metaforycznie oznaczało lub wiązało się z pojęciami "wejście", "otwarcie" lub "drzwi":
- szafy
- muszle klozetowe
- lodówki
- zmywarki
- okna przeglądarek
- ekran smartfona
- oczy
9. Po oczyszczeniu terenu ze wszystkiego, co mogło wywołać efekt oraz jego opuszczeniu doszło do implozji, która pochłonęła sferę o promieniu 10 metrów, zaś drzwi do nowej przechowalni pojawiły się między dwoma innymi.