Witam :)
Zapraszam na mój sandbox, gdzie napisałem zalążek nowego raportu. Mam nadzieję, że spodoba się fanom gier.
http://scp-pl-sandbox.wikidot.com/felix
Pozdrawiam
Lektura obowiązkowa
Baza danych SCP
Biblioteka SCP
Odkrywaj
Witryny
Społeczność
SCP Polska Filia CC BY-SA 3.0
Informacje licencyjne
Witam :)
Zapraszam na mój sandbox, gdzie napisałem zalążek nowego raportu. Mam nadzieję, że spodoba się fanom gier.
http://scp-pl-sandbox.wikidot.com/felix
Pozdrawiam
Także tak.
Zacznijmy od prostego faktu: Clyde nigdy nie miał do czynienia z żadnym RPG poza Mass Effectami. A już na pewno nie tymi klasycznymi, papierowymi. I choć strzelanki uwielbiam, tak obawiam się że mogę czepiać się tylko spraw technicznych.
Oczywiście przypominam, że to nie dogmaty do słuchania i wychwalania. Raczej przyjacielskie rady. Chcesz to stosuj. Nie chcesz to nie. Tylko żeby nie było, że nie ostrzegałem -Wo Spieraj się ze mną, jeżeli coś ci wypominam, a ty jesteś swej racji pewny. Może nie dostrzegam tego ukrytego geniuszu?
To co, lecimy?
Ogólnie — Nie jest źle. Mój niepoprawny optymista widzi w tym niezły koncept (mumifikacja!), do którego trzeba się jednak przebić, naczytać i postękać na drobne pierdółki. Po małych szlifach to może być coś!
No cóż, to jest taki koncept pisany na już, szybko przyszedł, to obrałem w słowa.
1. O co chodzi?
2. Sądziłem, że w opisywaniu czynności należy podać nazwiska, by w razie problemów wiedzieli, do kogo iść.
3. Chciałem zaznaczyć pewien niuans - strefę czasową Egiptu.
4-5. Wiem, że używa się w większej ilości gier, poprawię.
6. Sam nie jestem specem - tak ogólnie to chciałem użyć skrzyneczek z Supernatural ——> Supernatural cursed box, ale naruszałyby prawa autorskie (jednakże używają ich fotek na fanowskiej wiki oraz fani tworzą swoje skrzynki na ich podstawie, to jak to w końcu jest?). Ten obrazek pochodzi z pixabay, bazy obrazków do niekomercyjnego użytku.
7. Czyli jak mam je wyliczyć?
8. Klasyczne zagranie - wiem. Może lepiej - Żniwiarz będzie manifestował się z nową klepsydrą i mumifikował tego, kto ją uszkodził?
9. Fotka ulegnie przerobieniu, namaluję na niej odpowiednie symbole. Dlaczego będą widoczne? Będą emitować bardzo słabe ciepło, które uda się wychwycić i wyczuć na skrzynce.
10. Angielski brzmi tak jakoś… fajniej…
11. Możliwe, że cytat zbędny, fakt.
12. Czas jw
13. Mumifikacja jako clue? Okej. Na to nie wpadłem.
14. Reszta trafi do backstory, które opracuję.
15. jw, backstory będzie. Ale nie wiem jeszcze, jakie.
Jak widać, to "surowy" pomysł…
O pixabayu nie musiałeś pisać, obrazek hotlinkowany przekazuje to zbyt dobitnie xWx.
Ależ nie musisz podawać nazwisk. Mają iść do naukowca nadzorującego, nieważnie kim on jest.
…lub strefę czasu letniego Polski. oWo.
(Nagły skok do siódemki. Nie powinienem na to odpisywać, ale co tam, ponoć dobro wraca.) "Między komorami". Nie ma za co.
Nie-em. Ja tu jestem od mówienia ci, jak wyszedł efekt. Moja wizja tego pomysłu pewnie drastycznie różniłaby się od twojej i po prostu lepiej wyjdzie, jak będę siedział cicho. Zawsze możesz spróbować. Ja powiem ci, jak z mojej strony to wygląda.
Ciepło. To termowizja. Noktowizor sprawia, że mało światła wystarczy, by wszystko widzieć. Nie ma w nim żadnej czarnej magii, nie pokazuje innego spektrum. To taka latarka, tylko że dość droga i nie świeci białą żarówką.
Aczkolwiek jestem za polonizacją polaków. Jeżeli ta nazwa ci nie pasuje, zawsze możesz wybrać inną. Swojską, no bo po angielskiemu w Polskiej Filii? (Nie no, na logikę. Filia PL. Ktoś musiał raport pisać, czyli ten byt nazwać. I po prostu nie mogę kupić faktu, że przeciętny Kowalski w kitlu nazwał to angielskim "kosiarzem".)
Ostatnia sprawa: Historia. To ją powinieneś robić nade wszystko. Raport to tylko forma jej prezentacji, tak samo jak wszelkiego rodzaju opowieści. Jeżeli sama anomalia nie ugra raportu (a zdarza się to naprawdę rzadko), niechaj robi to historia. Pokaż mi coś. Wciągnij mnie. Spraw, żebym rozważał nad tym raportem, żebym rozwijał dalszą jego historię, żebym kombinował z tym co przedstawiasz. Nie ograniczaj się obiektami. Pozwól opowieści je ukształtować. Napisz opowieść, a potem uzyskane z niej anomalie.
jednakże używają ich fotek na fanowskiej wiki oraz fani tworzą swoje skrzynki na ich podstawie, to jak to w końcu jest?
Nie każdy przestrzega prawa.
Angielski brzmi tak jakoś… fajniej…
Odsyłam do wiedźmina i jakichkolwiek legend czy podań polskich, wtedy mi powiedz że angielskie "lepiej brzmią".
Pamiętaj o obrazkach i ich licencji.
dokonać przed wybiciem godziny 15:00 P.M czasu UTC+2:00.
Przed upływem, wybicie to bardzo kolokwialne stwierdzenie. Aha, i nie istnieje godzina 15:00 P.M , jak już to 3.00 P.M, ale dlaczego używasz angielskich określeń w Polsce?
D20 do gry Dungeons&Dragons
D20 używa się w niemal każdej grze RPG, nie tylko w D&D.
W trakcie przesypywania się piasku z jednej komory do drugiej niemożliwym jest zatrzymanie przesypywania się piasku z jednej komory do drugiej
Zamotałeś się. przesypywania się piasku z jednej komory do drugiej zamień po prostu na tego procesu
SCP-PL-104-3 to drewniana, pomalowana na biało skrzynka z żelaznym zamknięciem. Po użyciu noktowizji uwidaczniają się namalowane na niej okultystyczne symbole.
Czym są namalowane? Pytam tutaj z ciekawości, ponieważ nie zna materiału widocznego jedynie pod noktowizją. Podczerwień, ultrafiolet ok, ale noktowizja? Po co to malowali (i skąd wiedzieli, co malują) 2000 lat temu, kiedy nie było noktowizorów?
SCP-PL-104-Reaper
Tja, nie kupuję tego. SCP-PL-104-A bądź 4. Nadawanie "fajnie brzmiących kryptonimów" pasuje do MFO, nie do anomalii.
iż czas testera upływa i rozpoczyna się jego podróż do Krainy Zmarłych
Dlaczego kraina zmarłych jest z dużej? Nie wyjaśniasz, czym ona jest.
Po postawieniu klepsydry przez byt następuje przeniesienie testera oraz pudełka w losowe lądowe miejsce na kuli ziemskiej. Tester ma różną ilość czasu na odnalezienie SCP-PL-104-3 i umieszczenie w nim kostki - jednak limitem czasu jest 3:00 A.M UTC+2:00.
Ok, zapowiadało się ciekawie, jednak okazuje się, że cała gra i anomalia jest paskudnie nudna. Sam zobacz, ile linijek zajmuje Ci opisanie obiektów, procedur i specyfiki anomalii, a ile właściwa anomalia, która, jeśli się nie mylę, powinna być sercem raportu i mnie zaciekawić. Mało tego, to nie trzyma się kupy. Po co więc te symbole boskie na kostce, po co rysunki na pudełku? Dlaczego owa gra nie jest czymś ciekawym? Porównaj z SCP-PL-023.
Polach Jaru
To samo co z krainą zmarłych. Jeżeli uważasz to za nazwę własną, która jest ważna dla raportu, wyjaśnij ją.
dekapitacją
Ok, mówimy o sierpie czy o kamie? Jako sierp automatycznie myślę o zagiętych, wschodnim sierpie. Nie wiem zaś, czy stricte bojowy sierp nie jest nazywany kamą1. Fakt faktem, do czego dążę, zagiętym sierpień byłoby niezmiernie trudno przeprowadzić dekapitację.
Raport nagle się kończy. Moim zdaniem przed momentem, w którym robi się ciekawie. Na początku przedzieram się przez naukowe, techniczne wstawki, które powinny mnie przygotować i zachęcić do dalszego czytania, nastawić mnie na tą fajną, ciekawą część. Kiedy już jestem przygotowany, raport nagle się kończy, a ja zostaję z niczym. Mówiąc wprost, zbudowana otoczka jest całkiem ciekawa. Egipska gra na życie i śmierć brzmi trochę jak klasyczna, anomalna gra, jednak egipski element jest tutaj nowy. Niestety, nie zostaje to pociągnięte dalej. Sama gra nie polega praktycznie na niczym (zauważ, ze sam ją opisujesz w jednej linijce), rezultat jest dość typowy (śmierć albo chwała), a pomiędzy elementami, jak się okazuje, nie ma praktycznie połączenia.
Do czego zmierzam: zaczyna się nieźle. Nie jestem specjalnie zaciekawiony, ale też nie jestem znudzony początkiem. Ale nie widzę rozwinięcia, ani zakończenia. Dlaczego akurat taka postać się pojawia, i robi właśnie to? Dlaczego praktycznie brak tutaj mitologii greckiej, jest tyle wspaniałych mitów, które można by wcisnąć w tą grę (chociażby losowanie symbolu boga i wykonanie dla niego zadania, taki współczesny herkules). Rozumiem, że to wczesny szkic, dlatego też nie wiem, co chcesz nim przekazać. Jednak z tego co widzę, póki co brakuje najważniejszych elementów.
I nie wiem czy generyczność tej gry jest w porządku. Raczej nie.
Wrzuciłem to tu po to, byście spojrzeli na to tak, jak teraz i pomogli mi swoimi komentarzami w rozwinięciu tego wątku. Mam bowiem kilka pomysłów do wyboru, i trudno mi się zdecydować, z racji czego pokazuję taką wczesną wersję z samym opisem przedmiotów i zalążkiem backstory. Chcę na razie zastosować Wasze poprawki (za które dziękuję), nim usiądę do pisania historii i rozwinięcia anomalii. To bowiem mój pierwszy raport o grach, a wiem, że są specyficzne.
Jako, że były święta, nie mogłem zająć się raportem, ale nadrobię to pisząc w pracy.
http://scp-pl-sandbox.wikidot.com/felix Zapraszam do zapoznania się z poprawioną wersję Gry w Kości.
Spokojnie można by zostawić samo zdjęcie skrzynki w ciemności. Choć mogło by być faktycznie nieco ciemniejsze -Wo. Jeszcze w sprawie zdjęć bardzo spodobało mi się "zapraszamy do gry w kości", jakobym był wielkim fanem tego typu gier słownych. Aha, i rycina (bo to rycina, prawda?) Żniwiarza średnio pokrywa się z informacjami w tekście. Zdradzę ci mały trik: Kiedy masz foto, nie opisuj wyglądu. Bo po co?
Co się dzieje, kiedy tester zignoruje polecenie 104-4?
Psst! Kod tabeli umożliwia automatyczne wyróżnienie tytułów, co pozytywnie wpłynęłoby z kolei na estetykę. Wystarczy dodać "~" po obu pionowych kreskach, a następnie oddzielić spacją.
Średnio też zrozumiałem mechanikę gier. Tester jest przenoszony, teleportowany, obudowywany stosownym pomieszczeniem?
Mało tego! Mowa o WW2! Skoki w czasie? Jak to wpływa na kontinuum?
Gry… są mocne. Jak mówiłem. Ale każdą grę można wygrać. W niektórych warunki te są szeroko rozpisane, w innych pozostawione jedynie domysłowi. Choćby i próba Ozyrysowa. Kiedy wygrywam?
O. Izyda. Wciąga w to rodzinę testera. Dość niepokojące i jedno z tych wysokokalibrowych. Może nie powinienem o to pytać, może to część nad którą czytelnik ma usiąść i pomyśleć… lecz jak to możliwe? (BTW, co jeżeli tester nie ma rodziny i znajomych tak jak ja? I co się dzieje, kiedy obiekty inicjujące procedurę zostaną usunięte przez… robota?)
Tak in-universe: Możliwe są szczegółowe pomiary? Wiesz, specyfikacje SCP-PL-104-11, bądź temperatura części montowanych do szkieletu… Jeżeli nie, dlaczego?
Proponowałbym alternatywę dla Sekhmet. "Tester musi przedostać się do wnętrza Ośrodka XX chronionego przez 10 najgroźniejszych zabezpieczających go anomalii. (Ew. "10 anomalii o najwyższym potencjale bojowym")". Brzmi nieco lepiej, a i sytuacja będzie ciekawsza gdy nie będziemy zmagali się z hordą PL-085, prawda -Wo?
Fajny pomysł z trumną. Jeżeli gra ma być jednak możliwa do wygrania, musisz dać coś testerowi. Japońska Triada stosuje podobne metody. Przerażająco skutecznie. Pamiętaj, to gry. Jeżeli gra jest niemożliwa do przejścia, dla mnie kwalifikuje się jako co najwyżej oszustwo.
Maat. Robisz J czy listę główną. (To nie pytanie. To stwierdzenie.)
Mocny koniec. Mógłby być jednak przedstawiony w formie logu.
Jak stoimy z obrazkami?
Skrzynkę na pierwszym zdjęciu podpisz jako SCP-PL-104-3. 2 ostatnie obrazki są dla mnie zbyt generyczne i banalne, wolałbym ich nie widzieć w raporcie.
Nie precyzujesz gier. Czy tester się tam teleportuje, czy to dookoła niego powstaje "plansza", czy może przenosi się tam mentalnie? Podobnie nie piszesz, czy Ci bogowie tam się znajdują (pamiętaj, że dla Fundacji "Bóg Egipski" nic nie znaczy, dla nich to nadal tylko anomalia)
musieli zmagać się z przebiciem wieka oraz wydostaniem na powierzchnię spod 2 metrów ziemi.
Tak, oglądałem Kill Billa. Niestety jest to całkowicie niemożliwa sztuka.
Przy okazji, nie każdy zna mitologię tak dobrze, a niekoniecznie przyjemnie jest googlować co chwilę. Masz trochę miejsca, opisz kto jest bogiem czego.
Nadal mi się nie podoba żniwiarz, zbytnie odstępstwo od klimatu Egipskiego.
Generalnie jest ciekawie, co do niektórych gier mam jednak wątpliwości (bestet, selkit, mimo że wrażałem swój entuzjazm, to nie wiem, czy bomba jest tutaj właściwa, sekhmet). Są zbyt odstające od tego, czego spodziewałbym się po Egipskich grach egipskich bogów. Zbyt popularne i nowoczesne. Język wymaga trochę poprawy, zbyt wiele informacji pozostawiasz w domyśle, nawet nie wskazując na ich istnienie (sam je widzę, ponieważ rozmawialiśmy o tym na chacie). To dobry pomysł, ale nie spiesz się z nim.
Hmmm… Sporo pracy. Biorę się za to.
Ze względu na pracę i nowe raporty, nie mogłem się za to wziąć. Odświeżam więc wątek - jeszcze jakieś sugestie, nim wprowadzę powyższe?
Update - poprawiono. Gry nie są prowadzone przez bogów egipskich, a przez manipulującą wyglądem asteroidy rasę obcych. Brzmi lepiej? Nie wiem.
Trafiasz w moje klimaty oWo. Cieszy mnie też fakt, że nie mam się czego czepiać. Ot, detale pokroju "izotopów węgla", gdzie można by wspomnieć które. Oczywiście desygnacja Żniwiarza nadal się nie zmienia -Wo.
Hej. W sumie to nikt nie próbował go złapać? Wspomnij coś o próbach, nawet niekoniecznie udanych.
Adnotacje dotyczące gier IMO lepiej wyglądałyby pod tabelką, jako suplement. Rozważ proszę taką opcję. A, i mówisz o robocie testowym: On też jest angażowany w gry? Są one standardowe, czy ulegają modyfikacji? (Dążę do stworzenia SI w maszynie zdolnej do pokonania każdej możliwej próby -Wo.)
Duże propsy za dodanie opisów poszczególnych bogów. Naprawdę dobre rozwiązanie.
Seszat ma chyba mały błąd - co za tym idzie proponuję zwykły proofread.
Niektóre gry nadal są nie do przejścia (lub o tym nie wspominasz). Neferetum, patrzę na ciebie.
Potencjał bojowy. Wiesz co dobre. Solidna aprobata.
Poprawiona gra Geba również przypadła mi do gustu i prawdopodobnie uważam ja za najlepszą.
Maat. Bez komentarza.
Notatka… no, powiedzmy jest okej. Tylko gdyby tak trochę poprawić format, więcej enterów…
Ogólnie rzecz biorąc, jest spoko. Podoba mi się i przy naprawdę niewielkich poprawkach mogę plusować. Połamania pióra!