Patrząc na ostatnią falę użytkowników, postanowiłem zmodyfikować jeden stary pomysł i zrealizować inny, tworząc z nich jeden twór zwany polecanym czytaniem. Jak widzicie jednak, nie jest to ani na o5, ani na dedykowanej stronie, zamiast tego bezpośrednio na stronie. Zabieg ten ma na celu otworzenie tej listy dla innych użytkowników: każdy może dodawać tutaj swoje propozycje, a ja w razie ich zatwierdzenia dodam je do poniższej listy w tym poście.
Chciałbym zauważyć, że nie jest to oficjalna lista, ani nie jest to zbiór wymaganych do przeczytania prac: zamiast tego umieszczane są tu te artykuły, które najlepiej pozwalają zorientować się w uniwersum SCP i skutecznie zacząć z nim przygodę.
Dla łatwości nawigacji i składania propozycji podzieliłem listę na 5 grup: Artykuły, polskie raporty, polskie opowieści, tłumaczone raporty i tłumaczone opowieści. Nie przeciągając więcej, oto lista:
Artykuły
Polskie raporty
Polskie opowieści
Tłumaczone raporty
Tłumaczone opowieści
- Ciche dni
- SCP-000
- Przyzwoitość
- Czarny biały czarny biały czarny biały czarny biały czarny biały szary
- Instruktaż Komitetu ds. Etyki
Zasady proponowania swoich propozycji (?):
- Praca którą proponujesz nie musi mieć najwięcej ocen, ale nie powinna być zagrożona usunięciem.
- Praca pozwala łatwo poznać uniwersum Fundacji, i stanowi bogate jej przedstawienie (oryginalne, analityczne itp)
- Praca do pełnego jej zrozumienia i sympatii nie wymaga znania innych prac.
- Bardzo mile widziane będzie uargumentowanie wyboru: dlaczego dana praca powinna się tu znaleźć.