Data: 02 Apr 2017 20:34
Liczba wypowiedzi: 8

Nie do końca rozumiem, dlaczego w "pomysłach i burzach mózgów" przedstawiasz szkice, skoro i tak będziesz musiał uzyskać aprobację na forum "szkice i krytyka", jednak ocenię tutaj pomysł.
Czyli jest to generalnie, jak nazwa wskazuje, współczesna wiedźma, ale nic ponad to. Nie wiem też wiele więcej o samej anomalii. Bardzo dużo obiektów polega na byciu wiedźmą "na tyle dużo, że mamy na nie pojęcie: reality benders". Wielu z nich ma syndrom Boga, jak chociażby SCP-343. Czym ten pomysł będzie specjalny?
Chodzi mi o swoiste zasianie niepewności w czytelnikach, na tyle przedstawienie współczesnej magii (voo doo, wicca, wahadełka, bioenergoterapia, hex bagi etc), na ile to możliwe, by czytelnik poczuł, że faktycznie na co dzień mogą go otaczać takie osoby. Chciałbym to zrobić przez log przesłuchania i kilka eksperymentów, a myślenie życzeniowe ma być "zdolnością bierną".
Myślę że słowem klucz może być tutaj "współczesna", przestawienie nie tyle samej magii i wiedźmy, co jej właśnie współczesny obraz, korzystający z dobrodziejstw technologii i postępu. W końcu kto latałby na miotle w czasach samolotów, i kto gotowałby w kotle w czasach mikrofalówek? Myślę że takie przedstawienie tematu może być atrakcyjne dla czytelnika, jak również bezpośrednie pokazanie danej postaci: czy jest wiedźmą od nowoczesności, czy raczej jest starsza, ale poszła z duchem czasów? Nadanie jej osobistości, charakteru czy uczuć z pewnością będzie tu mile widziane. W takim przypadku, jeżeli obierzesz ten kierunek, myślę że to logi przesłuchań mogą tu być kluczowe, podczas gdy eksperymenty będą stanowić jedynie uzupełnienie, wyjaśnienie informacji i zbudowanie fundamentów pod postać.
Czyli na dobrą sprawę w logu przesłuchań opisałbym… siebie? No bo tak:
- potrzebuję kadzideł, idę do kwiaciarni
- świeczki kupuję w marketach
- przedmioty do rytuału, jak kielich, posążek, zioła, karty kupuję w sklepach internetowych jak Ebay, gdzie jest ogromna baza takich rzeczy, włącznie z laleczkami voodoo
- nowe zaklęcia wydawane są w książkach, których jest po prostu masa
- na YT są specjalne nagrania relaksacyjne, poradniki i muzyka, chanty…
Wiesz, to nie głupie…
Zgadzam się tu z wanną, sama postać wiedźmy to nic ciekawego, powinieneś właśnie położyć nacisk na "współczesną" część, to może być kluczem do sukcesu. Poza tym widziałbym tu może jakiś pojedynczy log incydentu? Wiesz, pokazanie do czego doprowadza przełamanie zabezpieczeń przez tę wiedźmę, to by dało czytelnikowi więcej do myślenia i nadało większy realizm tej postaci.
Jeszcze jakieś sugestie?