Czy żeby szukać i wstawiać zamienniki obrazków, które zostały ukryte ze względu na brak licencji trzeba być Pomocnikiem Administracji, czy mogę się podjąć tej działalności tak po prostu i non-profit?
Jak najbardziej możesz, i przeciwnie: będzie to dobry krok na ścieżce do bycia PA czy PoA. Każda para rąk się przyda.
Nawet nie chcę zostać PA, tylko ostatnio mam więcej wolnego czasu, szukam zamienników z licencją CC dla obrazków w swoich starych raportach (przyznaję, że kiedyś nie zwracałem na źródło obrazka uwagi), i spodobało mi się to zajęcie.
Więc tak jak mówię: jasna sprawa. Oczywiście jak znajdziesz jakieś inne, atrakcyjne zdjęcia z dobrą licencją to nie wahaj się nimi dzielić na forum: Materiały artystyczne.
W kwestii obrazków najlepiej będzie, jeśli skontaktujesz się z Dr_Blackpeace, On głównie zajmuje się tą kwestą.
Trafiłem na mały problem. W raporcie SCP-PL-110 podano konkretny model gitary, ESP LTD F-105 i chyba nie da się znaleźć zdjęcia tej gitary na jakiejś wolnej licencji. Są jakieś na e-bayu, amazoni i sklepach internetowych, ale legalność ich użycia jako ilustrację do raportu jest bardzo wątpliwa. Nie wiem, czy znalezienie odpowiedniego obrazka jest w ogóle możliwe.
Jest możliwość jak przykładowo wykorzystałem przy raporcie SCP-PL-021-J-Miau, czyli napisać do autora/ki zdjęcia o pozwolenie, bądź poprosić jakiegoś posiadacza takiej gitary o zrobienie zdjęcia.
W SCP-PL-011 chyba całkowicie usunięto obrazki, wraz z podpisami pod nimi
Ale dlaczego tutaj o tym piszesz…? :P
A dlaczego nie? :P Nie trudno byłoby znaleźć tam zamiennik, właściwie już to zrobiłem, bo z tego co pamiętam byli tam po prostu ludzie w maskach przeciwgazowych, ale nie wiadomo, jakie były tam podpisy.
Bo to inny dział niż to, co piszesz? Użyj dyskusji postów bądź dedykowanego działu na dedykowanym forum, tutaj nie jest na to miejsce jednak.