Proszę o szczerą krytkę.
Raport z pozyskania raczej daje się w opisie.
Dlaczego srebrne? Przyznaje że nie przeczytałem całkowicie raportu bo był… monotonny. Jednak nie widze żeby było dla nich jakieś większe zastosowanie, a to spory wydatek.
Jestem tu przez miesiąc, a widziałem już 3 raporty z próbą wykożystania 682. Odrazu mówie że to nie ma sensu.
Sam pomysł o wilku, który umie mówić i jest starszy niż kosmos jest średni, z naciskiem na słaby.
Ponieważ zamieściłeś raport w tym dziale rozumiem, że chodzi Ci o ocenę samego pomysłu.
Także zgadzam się się z przedmówcą. Generalnie tworzenie super potężnych istot nie jest dobrym pomysłem. Bo w nich nie ma nic ciekawego. Mogą wszystko, a wszystko znaczy nic.
By być bardziej konkretnym - wilk jest stary i niczego nie musi się obawiać. Z tego wynika, że Fundacji daje się przetrzymywać z własnej woli bo ta nie może ani go zranić ani tym bardziej zniszczyć. Wtedy jedynym wyjaśnieniem dla tego jest, że po prostu chce by Fundacja go trzymała.
I raczej nie ma ukrytych motywów. Po co mu one? Jak czegoś chce to po prostu idzie i tego dokonuje, kto mu w tym przeszkodzi.
Jak więc widzisz, taka super istota jest z natury rzeczy wycięta z tektury i nie ma niczego co by zaciekawiło czytelnika. A stworzenie ciekawej historii z jej udziałem jest bardzo ciężkie. Także proponowałbym byś zrewidował swój pomysł.
Odpowiedz sobie przy tym na parę pytań:
1. Czemu to ma być wilk? A nie na przykład kaczka, kot, krowa itp.
2. Skoro istniał przed wszechświatem to kim on jest i dlaczego trafił na Ziemię? I czy nie lepiej byłoby go trochę odmłodzić? Chociażby już do czasów gdy istniały duże ssaki na Ziemi.
3. Co wynika z jego zdolności? Co one dają historii? Jeśli są tylko bajerami na pokaz to czy nie są aby zbędne?
To tyle odnośnie pomysłu. Jeśli chcesz poznać krytykę całego raportu to umieść go w szkicach i krytyce, ale najpierw polecałbym zrewidować sam pomysł.
Powodzenia. :)
Po elementach formatu, jak Opis czy Procedury dajemy enter. Nie masz też modułu nawigacji na dole co pokazuje, że nie korzystasz z szablonu z poradników. Polecam, bardzo to ułatwia życie.
jest przez kamery pod czerwień i noktowizje.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwie%C5%84
https://pl.wikipedia.org/wiki/Noktowizor
Podczerwień i noktowizja to nie "magiczne rzeczy które widzą w ciemnościach". To czysta nauka, o której można poczytać. Jako autor, korzystający z tych rzeczy, powinieneś.
Mury otaczające teren są zrobione ze srebra
Cytując https://pl.wikipedia.org/wiki/Srebro
"Srebro jest bardzo ciągliwym i kowalnym (nieco twardszym od złota), jednowartościowym metalem 11 grupy, z lśniącym połyskiem, dającym się łatwo polerować."
Mur ze srebra faktycznie nie ma prawa istnieć. To trochę tak, jak chciałbyś postawić mur z plasteliny.
które należy odpalić w razie, gdy byt zacznie robić się agresywny.
Nie łatwiej uśpić byt?
które są znane i nieznane fundacji.
Fundacja to nazwa własna, piszemy z dużej litery.
Z racji, że obiekt posiada wszelką wiedzę o innych anomaliach
Nie dzielimy świata na "anomalny" i "nieanomalny". Anomalie to nie magia, to nauka. Taki podział nie istnieje, więc to zdanie nie ma sensu. Tym bardziej wypowiedziane przez naukowca.
SCP-140: Pochodzę z nikąd doktorze. Powstałem przed wszechświatem i zapewne będę żył dłużej od niego.
Dr.██████ █████████: Więc jesteś wszechpotężny?
Przesłuchujący nigdy nie pozwala się wciągnąć w rozmowę. Przesłuchiwany nigdy nie może wiedzieć, co chcemy się dowiedzieć, co wiemy, jak na to reagujemy. Wtedy może to przed nami ukryć.
SCP-PL-140: Jak to się mówi ściśle tajne… Ale mogę zapewnić, że on nie jest najgroźniejszą anomalią.
Dr. ██████ █████████: Więc kto nią jest?
Oczywiście że SCP-682 nie jest najgroźniejszą anomalią. SCP-1548 chociażby, aby daleko nie szukać.
Dobry pisarz wstawia nawiązanie do mało znanego raportu bo wie, że jego praca pozwoli mu zyskać popularność.
Leniwy pisarz wstawia nawiązanie do dobrze znanego raportu bo sądzi, że dobrze znana praca pozwoli mu zyskać popularność.
W skrócie: nawiązanie do SCP-682 jest beznadziejne.
Generalnie sam obiekt to, eee, wilkołak? Szczerze mówiąc nie wiem, nie wyjaśniasz tego do końca w raporcie. Nic mnie w nim nie ciekawi, jak również omijasz połowę informacji, które powinieneś podać.
Cytując użytkownika angielskiej Filii, Vezaz'a "Przestań myśleć o "rodzaju obiektu" czy "rodzaju kreatury", a zamiast tego zacznij myśleć o historii którą chcesz opowiedzieć. Spójrz na te chwile Twojego codziennego dnia, które powodują że się zatrzymujesz, czujesz się nieswojo, czy zamyślasz się nad nimi. Następnie spróbuj wywołać w czytelniku to samo uczucie.
Dlaczego czytelnik ma być zaciekawiony tą pracą? Co w niej będzie takiego, że przypomni o niej sobie w łóżku, nie mogąc zasnąć? Jaka będzie tu historia, fabuła? Skup się na tych elementach, resztę traktując jako dodatki.
Obecnie uważam, że projekt ten powinien wrócić się do deski kreślarskiej: na spokojnie przeanalizuj swój raport, to co chcesz nim osiągnąć i jak on będzie wyglądał. Może porozmawiaj o nim na http://scp-wiki.net.pl/czat-discord discordzie albo na forum. Jak również poczytaj, pooceniaj i komentuj prace innych, zobacz, co nam się podoba a co nie. Dołączyłeś do witryny kilka minut temu, za cytując esej podstawy:
Chcesz dodać swoją pracę? Wspaniale, cudownie, już Cię lubimy! Serio, wielu z nas jest pisarzami, ale każdy z nas jest czytelnikiem: artykuły to główny powód, dlaczego tu jesteśmy. I z przyjemnością pomożemy powstać owemu artykułowi!
Widzisz nasz entuzjazm? Jesteśmy podekscytowani za każdym razem, jak słyszymy słowa "nowy raport". Włosy stają dęba, ślinka cieknie, serce przyspiesza, a kolana się uginają. Dla niektórych raport jest wręcz jak kobieta: tak reagują.
Więc, kochany, dlaczego chcesz nam coś napisać w 5 minut i wrzucić byle jak, olewając zasady, poradniki, a co z tym idzie nas? Kup kiedyś piękną, świeżutką przekąskę dla pupila, pomachaj mu nią przed nosem, słodkim głosem obiecaj smakołyk, a następnie wyrzuć ją przez okno, spal, zakop, i spal jeszcze raz. Mina Twojego pupila będzie taka sama jak nasza.