No to tak, z racji małej aktywności na wiki postanowiłem to trochę zmienić. Dać lekką motywacje, a nic tak nie motywuje jak wyzwanie i myśl że można stracić w oczach innych nie wykonując go. Jednak prawdopodobnie chodzi wam po głowie kilka pytań dotyczących tej inicjatywy. Postaram się teraz odpowiedzieć na te których sam się w tej chwili domyślam.
Jak to będzie wyglądać?
Bardzo prosto, zgłaszacie się, dostajecie jedną osobę dla której wymyślacie wyzwanie pisarskie i dostajecie również wyzwanie wymyślone przez kogoś innego. Trochę jak przy inicjatywie mikołajkowej.
Skoro to pierwszy sezon to czy będzie ich więcej i jeśli tak to w jakich odstępach czasu od siebie będą występować?
Tak, planuje więcej sezonów. Sezony będą podzielone na rundy, które będą odbywały się co miesiąc. Sezon będzie się kończył wraz z zakończeniem roku. Nowy będzie otwierany w połowie stycznia.
Czy rundy będą się czymś od siebie różnić?
Owszem, każda będzie miała inne ograniczenia w stosunku do wyzwań i będzie inaczej oznaczona. Niektóre będą bardziej ścisłe inne mniej.
Możemy wymyślić każde wyzwanie?
Nie, oto lista warunków których nie możecie wymieniać w swoich wyzwaniach:
- Wyzwań czasowych (chyba że motywem rundy będzie czas)
- Wyzwań długościowych, dłuższych niż 15 stron
- Wyzwań mających opisać prawdziwą osobę (chyba że za jej zgodą)
I to tyle z listy. Nie ma tego dużo.
Ile mamy czasu na skończenie wyzwania?
Do końca sezonu. To powinno wam pozwolić na spokojne dokończenie waszych prac. Jedyny wyjątek stanowią wyzwania czasowe.
Czy wyzywający muszą być anonimowi?
Tak, przynajmniej do czasu rozdania wyzwań. Ma to na celu uniknąć oszukiwania i przekazywania innym zbyt łatwych wyzwań. Niedotrzymanie tego grozi wykluczeniem z zabawy.
Czy będą nagrody?
Osobiście nic nie gwarantuje, jednak zezwalam na nagrody. Wszystko zależy od dobroci wyzywającego.
Czy to oficjalna inicjatywa?
Nie, ale to nie czyni jej gorszą.
Czy mogę później wrzucić tą prace na wiki?
Jeśli uważasz że się nadaje, oczywiście, nikt ci nie zabroni.
Jak składać wyzwania?
Po tym jak otrzymasz osobę którą wyzywasz, przekazujesz mi wyzwanie, a ja je daje tej osobie.
Jak się zgłaszać?
Każdą rundę będzie rozpoczynał post zgłoszeniowy pod którym piszecie np. "zgłaszam się". I tyle nic, więcej.
Tyle wstępu czas przejść do konkretów.